Ρόλος του παιδοψυχίατρου PDF Εκτύπωση E-mail

Η Παιδοψυχιατρική, είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με τα παιδιά «στην ανάπτυξη», σε ηλικία από 0 έως 18, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζουν διαταραχές άγχους, ύπνου, διάθεσης, διαταραχές στη συμπεριφορά, διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία κλπ), προβλήματα εγκόπρισης και ενούρησης, διαταραχές στη μάθηση-μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές του λόγου, γνωστικές δυσκολίες, υπερκινητικότητα και διάσπαση της προσοχής, εξαρτήσεις, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές- αυτισμό, καθώς επίσης και ψυχώσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Ο Παιδοψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να ξεκαθαρίσουν αμφιβολίες σε σχέση με το «φυσιολογικό» ή όχι κάποιας κατάστασης που αφορά το παιδί τους και βοηθά την οικογένεια συμβουλευτικά σε θέματα ανατροφής με σκοπό την καλλιέργεια ενός καλού οικογενειακού κλίματος. Επίσης μπορεί να παρεμβαίνει συμβουλευτικά σε θέματα που αφορούν το σχολικό περιβάλλον.

Η λέξη Παιδοψυχίατρος, δεν θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς. Η αξιολόγηση ενός παιδιού από Παιδοψυχίατρο είναι πολύ σημαντική για τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιων συμπτωμάτων και την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση τους.

Ο Παιδοψυχίατρος εργάζεται σε συνεργασία με άλλους ειδικούς ( Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Επισκέπτες Υγείας), με σκοπό την σφαιρική αξιολόγηση και τον σωστό θεραπευτικό σχεδιασμό.